Este clar ca umanitatea trăiește in acest moment un fel de dezolare…Liberalismul și expresia lui finala, globalizarea, încep sa între in criza. Chiar dacă sistemul capitalist pare sa nu mai aibă concurență, după experiențele ratate ale fascismului și comunismului, apar frământări specifice unui sfârșit de epocă. UE și visul european al bunăstării nu mai fascinează ca înainte. Reapar tendințele naționaliste și chiar izolaționiste. Pana si SUA au intrat in febra izolaționistă, mai ales de la Trump încoace, ca o reacție la problemele economice și politice din ce in ce mai grave la nivel planetar, americanii nemaidorind sa le ducă in spate!
        In timp ce politicienii se joaca și acum cu destinele popoarelor, nimeni nu pare să ne pregătească pentru marile mutații sociale pe care le va produce ascensiunea inteligentei artificiale. In 2050 miliarde de oameni ar putea trai din ajutoare sociale! Sunt voci autorizate care susțin ca in următorii zece ani peste opt sute de milioane de indivizi își vor pierde job-urile. Foarte probabil aceasta forța de munca nu se putea recalifica.  Supermarketurile vor fi primele care își vor da angajații afara! Casierii vor dispărea! Sectorul serviciilor, domeniile militarizate, transporturile, industriile, medicina, automatizarea vor fi dominate de inteligenta artificiala ( IA).
            In domeniul transporturilor, de exemplu, inteligenta artificiala va da afara șoferii profesioniști, dar va permite reducerea cu aproape 90 la suta a accidentelor rutiere. Autovehiculele autonome, ale căror computere vor fi racordate la uriașe rețele automatizate, vor comunica in permanență, ceea ce va duce la creșterea siguranței rutiere. Anual, 1,25 de milioane de oameni sunt uciși in accidente de circulație, de doua ori mai mulți decât victimele războaielor, crimelor și terorismului la un loc. In medicina, roboții doctori sau medicii IA ( care vor putea fi rețele computerizate foarte avansate)  vor putea oferi servicii mult mai bune și mai ieftine pentru miliarde de oameni, mai ales celor săraci! Sunt doar doua exemple. Beneficiile pentru societatea umană vor fi uriașe, dar mulți indivizi se vor simți inutili și singuri, incapabili sa inteleaga o iotă din ce se întâmpla. Pentru aceștia ascensiunea inteligentei artificiale ( IA) va fi mai dura decât spectrul războiului ! Romanii vor intra in proporție covârșitoare in rândul celor din urma.
           Lumea se va schimba in curând  radical , iar rolul și locul nostru ca civilizatie vor trebui regândite in profunzime. Cred, însă,  ca omenirea va găsi resurse sa asimileze și acest episod mai revolutionar și mai plin de necunoscut decât toate epocile istorice de pana acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here