1. Sunt foarte mulți oameni care mai ales in copilărie au trecut in timpul nopții prin tot felul de situații stranii, paradoxale, poate chiar terifiante. Treziți brusc din somn, in urma unor coșmaruri foarte vii, au suferit alte șocuri după ce au sesizat in dormitoarele lor prezențe stranii, fantomatice, respingătoare … Istoria umanității e plină de astfel de mărturii . Exista nenumărate legende despre ființele ciudate, chiar malefice care ar bântui noaptea Pământul și care uneori agresează oamenii, inclusiv copiii. In urma unor viziuni de acest gen mulți indivizi au rămas cu temeri puternice in subconștient și au căpătat anxietăți sau frici pe viață ! Eu însumi am trăit astfel de momente. Aceste episoade m-au obligat mai târziu să reflectez  îndelung, să meditez, să aloc ani unor studii și lecturi pe care poate altfel le-as fi ignorat…
          Ei bine, pe lângă pseudo-explicatiile mediilor religioase, care de cele mai multe ori ne aruncă in bezna unui univers populat cu monștrii dornici să ne chinuie, există și câteva perspective științifice, din ce in ce mai evoluate, pe măsură ce descoperirile despre complexitatea creierului uman se înmulțesc. Unii specialiști pun aceste viziuni nocturne pe seama unei paralizii temporare a creierului, care generează reacții vizuale de tipul halucinațiilor extrem de vii! Fenomenul e cunoscut ca “sindromul Baba Cloanța”. Culmea, o bună parte a mărturiilor celor care trec prin astfel de experiențe se referă la aparițiile nocturne ale unor “cotoroanțe”, unor hârci extrem de fioroase. Mult timp oamenii au pus aceste experiențe pe seama unor prezențe demonice. Astăzi, însă, pentru specialiștii care se ocupă de studiul creierului uman, in special al cortexului, aceste secvențe din timpul somnului de noapte nu mai sunt inexplicabile. Între trei și șapte ani copiii trec prin perioada coșmarurilor, specifică unui proces rapid de evoluție, marcat de întrebări și anxietăți legate de viață și mediul înconjurător. In timpul unor astfel de coșmaruri nocturne se produc din când in când  anumite scurtcircuite neuronale care duc la un blocaj in jurul unei informații vizuale. In momentul acestei “paralizii temporare a activității cerebrale ( parțiale)” copiii, dar și adulții deschizând  ochii pot vedea ființe înfiorătoare prezente in coșmarul anterior ! Aceste imagini nu sunt neaparat fixe, ci pot fi in mișcare, coșmarul continuând ca și cum se derulează aievea. In aceasta fază, aflată între somn si veghe se pot produce agresiunile pe care atâți oameni le-au descris de-a lungul timpului.
            Explicația științifică este următoarea… Creierul uman este un computer extrem de avansat, dar fiind totuși un computer poate trece prin faze in care in virus informatic, in acest caz un coșmar extrem de puternic,  duce la erori de funcționare și de interpretare a unor secvențe vizuale. Practic, imaginea din vis rămâne blocată și in momentul deschiderii ochilor oamenii se trezesc cu viziunile respective in fața lor. De obicei aceste momente nu durează mai mult de un minut, dar in lipsa unor explicații de specialitate mulți rămân, așa cum spuneam, cu sechele pe viață . Totul a pornit de la percepțiile eronate ale anticilor, care neavând instrumente avansate de cunoaștere la îndemână, au pus toate manifestările umane atipice și tot ansamblul gândurilor noastre pe seama influentei unor ființe nemateriale, bune sau rele ! Mulți dintre formatorii  credințelor religioase nu știau de existența creierului uman și  nu înțelegeau cât de complex e acesta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here