O sută  de oameni dețin împreună mai mult decât cei mai săraci patru miliarde! Asta e lumea in care traim. Globalizarea a raspândit cumva visul prosperității generale și chiar a adus beneficii unei părți semnificative a omenirii, dar a mărit decalajele financiare dintre tari și dintre indivizi. Mai vreți date ? 1% din oameni dețin jumătate din averea lumii !

           Interconectarea și uniformizarea economiilor lumii a umplut magazinele cu aceleași mărfuri peste tot, dar a creat un efect pe care poate doar artizanii acestui proces l-au intuit –  bogății au devenit mai bogați ca niciodată, iar săracii au intrat intr-un proces de pierdere totală a oricărei forme de importantă socială. Răbufnirile de violență ale unor categorii sociale nemulțumite  prin diverse capitale sau mari orașe ale lumii nu vor mai reuși sa aibă impactul pe care îl aveau odinioară marile greve sau proteste ale “muncitorimii”. In cele din urmă săracii ar putea pierde și puterea politica la care mai au incă acces prin alegeri.

            In secolul XXI puterea este din ce in ce mai mult conferită de accesul la date/informații și controlul acestora. Marile companii, precum și giganții datelor ca Google, Facebook, Baidu sau Tencent vor deveni din ce in ce mai puternice. Cei mai mult oameni vor fi doar claviatura pe care multinaționalele,  magnații lumii și politicienii vor interpreta ariile lor preferate. In acest moment speranța vine din raportul stat-cetățean instituit in țări precum Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia sau chiar Japonia, unde se încearcă o redistribuire cât mai echitabila a bogăției și o folosire a datelor tehnologice  spre progresul general . Aceste tipare naționale trebuie urmărite cu determinare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here